Spreekangst Onderzoek

Als onderdeel van de onderzoeksgroep Klinische Psychologie onderzoeken we een nieuwe behandeling voor studenten met een angst voor spreken in het openbaar. Deze angst komt vaak voor, maar voor sommige studenten kan dit aanzienlijke lasten met zich mee brengen. Denk aan het vermijden van vakken waar ze wellicht moeten presenteren of buitengewoon zenuwachtig worden voor het geven van een presentatie.
 
Als jij een angst hebt voor spreken in het openbaar dan kan dit onderzoek een mogelijkheid bieden om deze angst aan te pakken.

Als je geïnteresseerd bent in deze behandeling voor spreekangst, kun je je aanmelden via de onderstaande link. In deze screening vragen we om contactinformatie zodat we contact met je kunnen opnemen, en stellen we een paar vragen over je angst. Ook zullen we wat medische vragen stellen zodat we kunnen controleren of de behandeling geschikt voor je is. Deze vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en is geheel vrijblijvend. Je kunt dus later altijd nog besluiten niet mee te doen aan het onderzoek. 

Voor meer informatie over het onderzoek kun je onderstaande pagina lezen.

Woman Public Speaking.jpg

Deelnemers

Voor dit onderzoek zoeken we studenten tussen de 18 en 28 jaar oud, die een oprechte angst voor spreken in het openbaar hebben, die verder fysiek en mentaal gezond zijn. Deelnemers moeten Nederlandse studenten zijn die zich comfortabel voelen in het Engels.

Experiment

In dit onderzoek kijken we naar de effectiviteit van een nieuwe behandeling voor spreekangst. Tijdens het onderzoek zullen we je vragen om een korte “public speaking taak” uit te voeren, waarna je eenmalig de veelgebruikte bètablokker propranolol krijgt toegediend (een klein deel van de deelnemers zal een placebopil krijgen). Deze behandeling verschilt van zowel (1) standaard gedragstherapie waarbij je veelvuldig wordt blootgesteld aan je angst om daardoor geleidelijk over je angst heen te komen (2) een behandeling met medicijnen waarbij je dagelijks een anti-angstpil slikt.

Tijdens je deelname zal je tweemaal naar de UvA roeterseilandcampus moeten komen (gebouw G/L). De eerste sessie zal ongeveer 3 uur duren en de tweede ongeveer een uur. Een maand na de laatste sessie zullen we je vragen om via email nog een paar follow-up vragenlijsten in te vullen.

Vergoeding

Voor je volledige deelname aan het onderzoek zal een vergoeding ontvangen van €40,- of 4 proefpersoonpunten. We zullen ook na drie en zes maanden nog een korte vragenlijst sturen, waarvoor je nog €5 per vragenlijst zult krijgen.

Doe mee!

Je kunt via de link beneden meteen de screening vragenlijst invullen. Door middel van deze vragenlijst kunnen we vaststellen of je in aanmerking komt om mee te doen met dit onderzoek. We zullen dan contact met je opnemen om de twee sessies in te plannen. Als je nog verdere vragen hebt kun je het onderzoeksteam contacteren op PublicSpeakingStudyUvA@gmail.com

Anonimiteit en Privacy

In de screening vragenlijst zal je wat persoonsgegevens en ook medische informatie moeten invullen. Deze informatie wordt alleen verzameld zo dat we kunnen vaststellen of je in aanmerking komt om op een veilige manier deel te nemen aan dit onderzoek. Voor meer informatie over het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens op de UvA en je privacy kun je kijken op http://www.uva.nl/home/disclaimers/privacy.html