Paniekstoornis

Beschrijving

Heeft u last van onverwachte aanvallen van paniek? De UvA PsyPoli voert onderzoek uit naar een nieuwe, kortdurende behandeling voor paniekstoornis, gericht op het langdurig verminderen van de klachten. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers. 

Als u geïnteresseerd bent in deze behandeling, kunt u zich aanmelden via onderstaande link. U komt terecht bij een korte vragenlijst om te bepalen of onze behandeling mogelijk geschikt is voor u. De vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. Ook wanneer u de vragenlijst heeft ingevuld, kunt u nog altijd afzien van deelname.

Voor meer informatie over het onderzoek, lees dan verder op de onderstaande pagina. Wilt u aanvullende vragen stellen voordat u de vragenlijst invult? Neem dan contact met ons op.

Deelnemers

We zoeken volwassen deelnemers die herhaalde, onverwachte paniekaanvallen ervaren. Alle gegevens worden anoniem verwerkt.

Onderzoek

We onderzoeken de effectiviteit van een nieuwe behandeling voor paniekklachten. Gedurende deze behandeling wordt er een paniekaanval opgewekt en ontvangt u eenmalig een bèta blokker (propranolol), een goedgekeurd medicijn voor onder andere de behandeling van hoge bloeddruk. Het idee achter deze behandeling is dat het 'angstgeheugen' dat paniekaanvallen veroorzaakt hierdoor wordt verzwakt, waarmee de angst kan verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. De behandeling verschilt van zowel (1) de standaard gedragstherapie waarbij herhaaldelijke en langdurige blootstelling plaatsvindt als van (2) langdurige behandelingen met medicatie. Voorafgaand aan de behandeling vindt er een kennismakingsgesprek plaats. 

Eerder onderzoek met specifieke fobieën (o.a. angst voor spinnen) heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Wij vermoeden daarom dat ook paniekklachten op deze manier kunnen worden behandeld. Als u meedoet aan het onderzoek profiteert u mogelijkerwijs van de behandeling en draagt u tevens bij aan vooruitgang van de wetenschap.