Paniek klachten onderzoeken

Beschrijving

Heeft u last van onverwachtse aanvallen van paniek? Vermijdt u activiteiten en plaatsen die mogelijk een paniekaanval kunnen oproepen? De UvA PsyPoli is een onderzoek aan het uitvoeren naar een nieuwe, kortdurende behandeling voor paniekstoornis, gericht op het langdurig verminderen van de klachten. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers. 

Als u geïnteresseerd bent in onze behandeling tegen paniekklachten, kunt u zich inschrijven via onderstaande link. Volgens deze link komt u terecht bij een korte vragenlijst om te bepalen of onze behandeling mogelijk geschikt is voor u. De vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten en is geheel vrijwillig. Ook wanneer u de vragenlijst heeft ingevuld, is het mogelijk om te besluiten niet deel te nemen aan het onderzoek.

Voor meer informatie over het onderzoek, lees de onderstaande pagina.

Deelnemers

We zoeken deelnemers tussen de 18 en 65 jaar oud die paniekaanvallen ervaren, maar die verder fysiek en mentaal gezond zijn. Alle data zullen uiteraard anoniem verwerkt worden.

Onderzoek

Met dit onderzoek proberen we de effectiviteit van een nieuwe behandeling voor paniekklachten te onderzoeken. Gedurende deze behandeling ondergaat u een procedure waarbij er een paniekaanval wordt opgewekt. Na het opwekken van de paniekaanval ontvangt u eenmalig een propranolol pil, een bèta blokker. De theorie hierachter is dat de propranolol het ‘angstgeheugen’  wat een paniekaanval veroorzaak verzwakt of blokkeert. De behandeling verschilt van zowel 1) standaard cognitieve gedragstherapie waarbij herhaaldelijke en langdurige blootstelling (exposure) plaatsvindt aan situaties die u angstig vindt als van 2) medicatie behandelingen waarbij er langdurig medicatie wordt voorgeschreven. 

De studie heeft ook een placeboconditie (een conditie met een neppil waarvan we geen effect verwachten). Wanneer hier mogelijk sprake van is, wordt dit voorafgaand met u doorgesproken. Wanneer u een placebo pil ontvangt, zal de behandeling herhaald worden met een propranolol pil, zodat u alsnog de echte behandeling krijgt.